in

VIDEO. Mani Gyenes castiga etapa a 4-a si reduce din timpul pierdut in ziua 3

Pe 6 ianuarie, caravana Raliului Dakar a ajuns în Riyadh, în cea mai lungă etapă din cea de a 43-a ediție. Un total de 813 km, din care 337 km de probă specială, unde Mani Gyenes a reușit să recupereze din timpul pierdut în etapa a treia. Pilotul Autonet Motorcycle Team a stabilit timpul de referință la clasa Original – Malle Moto și a fost înregistrat cu al 33-lea timp al categoriei Moto.

La fel ca în etapele precedente, motocicliștii au pornit din bivuac către proba specială cu mult înainte de răsăritul soarelui. Proba din etapa a patra a fost una rapidă, cu macadam, mult praf, canioane, văi nisipoase, vegetație, dune, trase slab vizibile din pricina vântului din ultimele zile și râuri secate. Mani a luat startul din a 50-a poziție și a reușit să aibă un ritm care să îi permită să depășească și să termine etapa cu al 33-lea timp. Dacă după problemele tehnice din etapa a treia – când a pierdut timp, oprindu-se să mute carburant din rezervorul-față în cel spate, după ce i-a cedat o cuplă – a ajuns pe locul 4 în clasamentul general al clasei Original by Motul – Malle Moto, astăzi a reușit să reducă din ecart. Pilotul sătmărean se află acum la aproximativ 18 minute în spatele liderului Aruns Gelazninkas.

Emanuel Gyenes #29 Autonet Motorcycle Team:  „A fost o zi foarte lungă, cu peste 800 de km. A fost o probă destul de rapidă, cu dune foarte faine. Pentru că am luat startul mai în spate astăzi, din pricina problemelor tehnice avute în ziua 3, până la km 120 am pierdut ceva timp, deoarece a trebuit să depășesc șase quaduri. Nu am vrut să risc, nu am intrat în praful lor, am așteptat până am avut vizibilitate maximă, să pot depăși. Nu a fost o specială foarte grea din punct de vedere fizic, au fost mai multe zone de viteză. M-am simțit bine. Azi totul a fost OK. Mai avem încă două etape până la ziua de odihnă și abia aștept să ajungem în acel punct.”

În etapa a 5-a, 7 ianuarie, concurenții vor ajunge în Al Qaisumah, continuându-și călătoria către nordul Arabiei Saudite. Va fi tot o etapă lungă, de această dată se vor parcurge 795 de km, din care 456 km de probă specială. După modificarea distanțelor în etapele 5 și 6, Raliul Dakar 2021 va măsura în total 8.006 km, din care 4.767 km însumează lungimea probelor speciale.

Deși rapidă, speciala etapei, cea cu numărul 5, are ingrediente care să mai domolească din avântul concurenților. O secțiune cu dune dificile îi așteaptă chiar la jumătatea traseului, iar pietrele colțuroase vor fi și ele la ordinea zilei.

Clasament Moto după etapa 4 din 12

1. Xavier De Soultrait (FRA) 15 h 00 min 25 sec
2. Joan Barreda Bort (ESP) +00 min 15 sec
3. Ross Branch (BWA) +05 min 24 sec
………………………………………………………………..
36. Emaneul Gyenes (ROU) +2 h 19 min 02 sec
…………………………………………………………………………

Top 5 Original by Motul – după etapa 4 din 12

1. Aruns Gelazninkas (LTU) 17h 01 min 37 sec
2. Maurizio Gerini (ITA) +01 min 33 sec
3. Roman Krejci (CZE) 11 min 59 sec
4. Emanuel Gyenes (ROU) +17 min 59 sec
5. Benjamin Melot (FRA) +38 min 47 sec