in ,

VIDEO. Mani Gyenes, cursă spectaculoasă de recuperare în etapa a doua a Dakar 2022

După ce în prima etapă a avut probleme tehnice și a mers 213 de kilometri cu axul rupt, Mani a fost nevoit să pornească în etapa a doua de pe a 93-a poziție. A avut un ritm bun și a încheiat etapa Ha’il-Al Quisumah cu al patrulea timp la Original/Malle Moto, urcând astfel pe locul 11 în clasamentul general după ce ieri (2 ian.) se afla pe 17.

Pe 3 ianuarie, caravana Dakarului și-a continuat drumul către nord-estul Arabiei Saudite, apropiindu-se de granița cu Irakul. Deși inițial era programată o etapă maraton, din cauza inundării bivuacului Al Artawiyah, organizatorii au decis să reconfigureze etapa și să îi ducă pe concurenți în orașul Al Quisumah, unde ar fi trebuit să ajungă pe 4 ianuarie.

Pentru Mani ziua a debutat înainte de ora locală 5 a.m., la 8 grade Celsius, câte erau în bivuacul din Ha’il, când s-a trezit să se echipeze pentru etapa a doua. Ploile căzute în ultima perioadă au făcut ca nisipul să fie ud, astfel că traversarea dunelor nu a fost atât de dificilă în proba specială care a măsurat 338,43 kilometri.

Emanuel Gyenes #37, Autonet Motorcycle Team:Ziua de astăzi a fost mult mai bună, comparativ cu prima etapă. Am reușit să recuperez destul de multe poziții, am depășit destul de mulți concurenți pe traseu. Proba a fost 95% nisip, foarte multe dune și porțiuni de viteză cu nisip, dar a fost destul de ușor de mers pentru că a plouat destul de mult înainte și nisipul a fost umed. Mi-a plăcut ziua de azi și sper să mai pot recupera în etapele următoare“.

Mani a fost al 93-lea la start în etapa a doua, ordinea de start fiind stabilită în urma unui mix în care sunt introduse și quadurile, iar la kilometrul 40 avea deja al 49-lea timp al probei. În cele din urmă, timpul său de 4h 15 min 41 sec i-a adus locul 4 în clasamentul zilei la Original by Motul și 41 în clasamentul categoriei moto. După două dintre cele 12 etape, pilotul sătmărean se află pe locul 11 la Original/Malle Moto (a recuperat 5 poziții față de prima etapă) și pe 72 la moto (a recuperat 11 poziții față de prima etapă).

 

Ce urmează pe 4 ianuarie

Etapa a 3-a, bucla Al Qaisumah, va măsura în total 636,16 kilometri după ce, în urma ploilor, a fost reconfigurată proba specială și a ajuns la o lungime de 255,31 kilometri (inițial au fost programați 368,36 kilometri).

Mani va porni din bivuac la ora locală 05:38 și va avea de parcurs o legătură de 214,33 kilometri până la startul pe proba specială. Traseul începe cu zone nisipoase rapide, dar chiar de la kilometrul 6 se va merge pe culmi de dune – totul este o varietate de zone rapide și dune, însă la kilometrul 168 va fi o zonă foarte mare de dune înalte și abia la kilometrul 242 traseul va deveni din nou rapid. Va fi o zi cu navigație dificilă, dar ploaia din ultimele zile face ceva mai ușoară traversarea dunelor.

După bucla Al Qaisumah, pe 5 ianuarie raliul se va îndrepta către Riyadh, capitala Arabiei Saudite, unde riderii vor rămâne până pe 9 ianuarie.