in

VIDEO. Mani Gyenes accidentat cu doar cateva saptamani inainte de plecarea spre Dakar 2019

Week-end de cosmar pentru pilotul ce ne reprezinta an de an in cel mai dur raliu al lumii, Emanuel Gyenes. Pilotul din Satu Mare ia o cazatura urata in timpul unei sesiuni foto alegandu-se cu o fractura de humerus.

Pe pagina sa de Facebook, Mani ne-a anuntat ca Dakar-ul tocmai a devenit de 2 ori mai greu pentru el, datorita accidentarii urate suferite in week-end. “Anul acesta, ultimele saptamani dinaintea plecarii catre Raliul Dakar vor decurge intr-un mod diferit. In weekend, in timpul unei sesiunii foto, am suferit o fractura de humerus si acum ma concentrez pe recuperare. Voi face tot ce imi sta in putinta sa ajung la finisul din Lima.”

© icsPhoto – Mosloc Andrei

Nici nu vrem sa stim ce a trecut prin mintea lui Mani in urma cazaturii, tot ce stim este ca in timp ce doctorii ii montau pilotului sustinut de Autonet la Targu Mures o tija de titan in bratul drept, in acelasi timp mecanicii reparau motocicleta pentru a fi gata sa fie trimisa spre Le Havre.

© icsPhoto – Mosloc Andrei

Pe 6 ianuarie 2019 se va da startul, din Lima, într-o nouă ediție a Raliul Dakar, care, de această dată, se desfășoară în întregime în Peru, deșertul Atacama fiind principala provocare pentru sutele de concurenți. Pentru riderul Autonet Motorcycle Team, aceasta va fi o ediție în care va concura la categoria Malle Moto, cea despre care se spune că este cea mai dură din raliu. Mani Gyenes nu va avea echipă de asistență tehnică și, după sutele de kilometri parcurși în fiecare zi, va trebui să își pregătească singur motocicleta. Organizatorii îl privesc ca favorit la câștigarea categoriei, însă, după accidentarea suferită în weekend, drumul către linia de sosire din Lima va fi mult îngreunat.

© icsPhoto – Mosloc Andrei

În 2007, Mani debuta în Raliul Dakar, clasându-se pe locul 46, în ultima ediție africană a raliului. Anii au trecut, experiența riderului sătmărean în cea mai dificilă competiție de anduranță din lumea sporturilor cu motor a crescut, acesta trecându-și în palmares inclusiv două victorii, la clasa Maraton, și un loc 14, la general. În 2019, cand va lua startul pentru a noua oară, Mani a decis să concureze la Malle Moto, categoria în care trebuie să ai grijă de motocicletă doar cu uneltele pe care ți le-ai pus într-o cutie (80cmx45cmx30cm – 80 litri), pe care ți-o transportă organizatorii de la un bivuac la altul.

© icsPhoto – Mosloc Andrei

Emanuel Gyenes – Mani (#32, Autonet Motorcycle Team): „Mi-am dorit dintotdeauna să concurez  și la Malle Moto, iar acum este momentul potrivit pentru că raliul este doar în Peru, nu mai mergem în Bolivia, unde erau mai multe șanse să se strice motocicleta. Le mulțumesc celor care m-au ajutat să achiziționez noua motocicletă, care este mult mai ușoară și mai facil de pilotat, comparativ cu generația precedentă. După accidentarea suferită weekendul trecut, nu va urma o perioada simplă, însă sunt hotărât să iau startul și să termin acest Dakar, așa că voi face tot ce îmi stă în putință.

Am stat de vorba si cu Lorant Ferent – Chiromedical Cluj, probabil cel mai in masura sa ne explice pe intelesul tuturor cum decurge perioada de recuperare, Lorant fiind in acelasi timp pregatit si implicat 100% in acest proces alaturi de KINETOMED din Cluj Napoca. “Avem o perioada scurta pentru a face tot posibilul sa avem o recuperare rapida si corecta. Primul pas a fost facut, medicii de la Targu Mures au avut o interventie chirurgicala de succes. Urmeaza ca de saptamana viitoare sa incepem recuperarea motrica (verificam flexia si extensia membrului superior, incheietura palmei, cot, umar (coafa rotatorilor) pentru a evita atrofierea musculara si rigiditatea ligamantara. Vom folosi inclusiv camera hiperbara pentru a spori cantitatea de oxigen din tesuturi, kinetoterapie, urmand ca in final sa ne axam pe forta, recuperarea mobilitatii si recuperarea musculaturii cu forta elastica (benzi) TRX RIP.

Acum tot ce ramane de facut este sa ii tinem pumnii lui Mani sa iasa castigator din lupta cu recuperarea. Abia asteptam sa-l vedem in 17 ianuarie in Peru trecand linia de finish a Dakar-ului!