in ,

Rezumatul Hard Enduro Piatra Neamt 2013

Riderul care s-a impus la cele mai importante evenimente de hard enduro din lume și-a trecut în palmares o primă victorie la Hard Enduro Piatra Neamț.

graham jarvis hepn 2013

Graham Jarvis a fost liderul, celei de a treia ediții a hard enduroului straight from the ciy, încă de la prolog și a continuat să stabilească timpul de referință în cele două zile din Munții Tarcăului și la epilogul de pe Muntele Cozla. Britanicul a fost însoțit pe podiumului clasei Pro de cehul Martin Volny și de Gary Daniels, un promițător rider britanic. Top cinciul clasei cu cel mai dificil traseu din concurs a fost completat de slovacul Hanus Rastislav și de românul, în vârstă de doar 17 ani, Zsolt Varga.
Traseul și-a luat și el tributul încă din prima zi, Paul Bolton, câștigătorul ediției din 2012, fiind silit la abandon. Pe lângă el se mai află alți doi rideri care nu au terminat prima zi din munți, este vorba de britanicul Andrew Noakley și de băimăreanul Daniel Conopan. Dacă Daniel a izbutit să revină în cursă și să ia startul în ziua a doua din munți și la epilogul de pe Cozla, Andy a renunțat acuzând și o accidentare la umăr.

gary daniels
Chiar dacă Graham Jarvis s-a desprins clar în postura de câștigător al HEPN înainte de epilogul de pe Cozla asta nu înseamnă că riderii de la clasa Pro nu au făcut show sâmbătă, 14 septembrie, pe muntele din centrul orașului Piatra Neamț. Gary Daniels avea nevoie de patru minute pentru a reveni pe locul trei pierdut în a doua zi din munți și a mers cu accelerația la maxim în toate cele trei tururi programte pe traseul de 14km. În final, în pofida grindinei care le-a cam stricat traseul în turul doi, englezul a izbutit să ajungă pe acoperișul hotelului aflat în construcție cu peste cinci minute înaintea lui Hanus Rastislav adjudecându-și astfel ultima poziție a podiumului.

Martin Volny

Clasa Experti a beneficiat de un duel extrem de interesant între tată și fiu. Familia Cyprian, din Cehia, practică enduro clasic de câțiva ani însă doar în ultimile sezoane au început să își îndrepte antenția către hard enduro. Au venit la Piatra Neamț pentru că își doresc ca tânărul David în vârstă de doar 15 ani să ajungă un rider experimentat în acest sport. Chiar dacă Zdenek Cyprian la cei 45 de ani are câteva titluri naționale la enduro clasic și acum contribuie la pregătirea fiului său, la HEPN a luptat până în ultimul moment pentru victorie. David și-a devansat tatăl în ultima zi din Munții Tarcăului, însă la epilog a trebuit să se mulțumească cu locul doi după ce a avut câteva probleme cu maneta de ambreiaj. În final în duelul tată fiu de la HEPN 2013 câștig de cauză a avut experiența. Top cinciul a fost împărțit între Zdenek Cyprian, David Cyprian, Emanuel Rogojan, Norbert Jozsa și Radu Sărdărescu.

zsolt varga

Clasa Hobby a fost adjudecată de un tânăr începător în hard-enduro este vorba despre riderul Zen World Extreme, Vladimir Dascălu. Top cinciul a fost completat de Florin Ivasc, Attila Ilyes, Mihai Brânduș și Ștefan Popescu.

Marian Săceanu s-a impus la clasa Veterani (rideri cu vârsta de peste 40 de ani) și a fost urmat de Ionuț Ceasar, Laurențiu Dascălu și Abbas Hatami.

 

Jane Daniels câștigătoarea HEPN 2012 la categoia fete a fost nevoită să absenteze anul acesta din pricina programului încărcat pe care l-a avut de-a lungul sezonului în Campionatul Mondial de Enduro Clasic. Britanica a obținut titlul de vice-campioană mondială de enduro clasic chiar cu două zile înainte de startul HEPN 2013. În aceste condiții lupta fetelor a fost una 100% românească Andrea Goga și Iulia Conciu dând tot ce au mai bun în munți. Chiar și așa din pricina penalizării primite pentru că nu a ajuns la prolog Andreea nu a mai putut recupera minutele de penalizare, iar în a doua zi din munți a dat chiar dovadă de fairplay ajutându-și rivala după o căzătură foarte dură. Iulia, la cei 14 ani, dovedește că este un sportiv polivalent practicând simultan hard enduro și schiul alpin unde deține mai multe titluri de campionă. Victoria de la HPEN 2013 vine după ce Iulia a mai urcat pe podium atât în 2012 cât și 2012.

Hard Enduro Piatra Neamț este concursul de hard-enduro în care riderii merg cel mai puțin pe asfalt de aici și numele straight from the city. Cu alte cuvinte traseele chiar pornesc din oraș și nu există legături de km sau chiar zeci de km până la startul pe traseu. Competiția organizată de Zen World Extreme a debutat în 2011 și a beneficiat încă din primul an de prezență internațională iar în 2012 și 2013 a avut la start pe lângă top riderii din enduro-ul extrem mondial și piloți români care participă în competiții de top din enduro clasic, ex. Lucian Neaga membru al echipei României de la International Six Days Enduro.