in

Lectia de Enduro: cum sa alegi treapa de viteza potrivita pe urcari

Sa spunem ca acest mic tutorial, daca il putem incadra la aceasta categorie, vine in ajutorul incepatorilor, nu ca as fi eu mare maestru in enduro, dar cu cateva sfaturi utile pot contribui si eu. Invatam asadar cum alegem corect treapta de viteza pe urcari. In primul rand incepem cu pozitia pe motocicleta: in picioare si aplecat cat mai in fata, mai bine zis cu “ouale” pe rezervor.

      

Urmatorul pas esential consta in alegerea treptei de viteza. “Pe panta nu ai de ce sa schimbi viteza, cu nici un motor!“, spune Alfred Aldea de la FM Racing, un rider cu experienta la clasa hobby in Campionatul National de Enduro, plus pe la diverse cupe.  “Daca nu alegi corect de la inceput treapta corecta, risti sa ramai blocat pe urcare si trebuie sa o iei de la capat. Noi de obicei folosim fie treapa doi fie treapta trei, dar depinde mult si de ce pinioane ai pe motor. Eu merg cu 12-52 sau 12-53. In cazul motocicletei tale ar trebui sa mearga lejer si cu treapta doi, numai ca e nasol pentru ca la CR viteza 1 este lunga si a 2-a este mai scurta.

Pentru a gasi viteza potrivita, este nevoie de exercitiu, alegeti pentru inceput o panta mai usoara, invatati cum se comporta motocicleta si cum va este voua mai usor. Abia apoi treceti la urcai  mai dificile. INTODEAUNA FOLOSITI ECHIPAMENTUL DE PROTECTIE! DIRT BIKE ZONE SI ZONA ENDURO NU SUNT RESPONSABILI DE POSIBILELE ACCIDENTARI!

[adrotate banner=”12″]