in

Cum sa inlocuiesti kitul de ambreiaj la motocicleta de teren?

Iata un nou articol din categoria Lectia De Mecanica unde va prezentam inlocuirea rapida a kitului de ambreiaj si anume a discurilor de frictiune a discurilor metalice si arcurile ambreiajului. Motocicleta pe care se lucreaza este Honda CR 125 R din anul 1998.

Pentru inceput, se goleste uleiul din cutia de viteze. Sub cutie este un surub pe care il desfiletati. Atentie, o sa va umpleti de ulei putin pe maini. Pasul doi consta in a da jos capacul ambreiajului. De obicei amplasat in partea dreapta a motorului, il depistati urmarind cablul de ambreiaj.

Odata ce capacul este dat jos,  se scot arcurile ambreiajului si capacul. Mare grija, in mijloc este o tija ce are in capat o bila! Sa nu le pierdeti! Urmatorul pas este scoaterea discurilor din oala exterioara.

Acum puteti inspecta indeaproape componentele ambreiajului, iar cu un subler le masurati. Arcurile nu trebuie sa fie mai mici de 37.5 mm, placuta de frictiune 2.85 mm, iar discul metalic 0.15 mm. Verificati oala interioara si exterioara de uzura.

Cum la mine discurile de frictiune erau tocite si incepea sa se desprinda de pe ele textolitul, o curatare buna este necesara pentru a nu ramane imputitati care afecteaza noul kit. Lucru simplu si usor cu spray-ul Bel-Ray Brake & Contact Cleaner.

Urmeaza montarea noului kit. Discurile de frictiune se pun in ulei recomandat de producatorul motocicletei si se lasa cateva ore. Eu am folosit Gear Saver Transmission Oil 80W. Se incepe cu discul de frictiune urmat de disc metalic, iar in final ar trebui sa terminati cu disc de frictiune, dupa care se monteaza capacul ambreiajului nu inainte de a monta distantierul din mijloc ce actioneaza ambreiajul, chestia aceea de care ziceam sa aveti grija, cea cu o bila mica in ea. Atentie suruburile nu se strang foarte tare!

Acum nu ramane decat sa puneti ulei in cutia de viteze, 650 ml dupa cum recomanda Honda si sa reglati ambreiajul. ATENTIE! Maneta de ambreiaj trebuie sa aiba 3-4 mm joc, nu sa prinda de sus astfel riscati sa mergeti cu ambreiajul tras ceea ce duce la o uzura rapida a discurilor.

 

 

 

 

 

[adrotate banner=”12″]